Tips voor goede hygiëne in de slaapkamer

De meeste mensen brengen zo’n acht tot tien uur per dag door in de slaapkamer. Uiteraard wordt het bed hierbij het meest intensief gebruikt. Maar bij het schoonmaken van de slaapkamer wordt meestal de focus gelegd op het vuil dat met het blote oog waarneembaar is en niet op ander, minder opzichtig vuil. Wij hebben tips voor u op een rij gezet, om uw slaapkamer écht goed schoon te maken!

Huisstofmijt bestrijden

Huisstofmijt leeft van huidschilfers en houdt van warmte en vocht. Dus is in uw bed een enorme hoeveelheid huisstofmijt aanwezig. Regelmatig uw bed verschonen, is daarom geen overbodige luxe. En zeker voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën, is dit van groot belang.

Sla na het ontwaken uw beddengoed open op bed, zodat dit goed kan koelen en ventileren. Het liefst met een open raam. Huisstofmijt houdt niet van kou en vermenigvuldigt zich bij kou minder snel.

Dekbedovertrek en hoeslaken

Het is aan te raden om uw dekbedovertrek eenmaal per week te wassen. Hetzelfde geldt voor hoeslakens. Ook moltons en hoezen kunnen gewoon in de was. Kijk voor de specifieke wasinstructies op het label aan het bedtextiel.

Kussens

Kussens kunt u naar behoefte reinigen. Kussens kunnen namelijk bacteriën, schimmels en gisten bevatten die astma of bronchitis verergeren. De meeste kussen kunnen gewoon in de wasmachine gewassen worden en de betere hoofdkussens hebben een NoMite certificering.

Dekbed

De meeste dekbedden kunnen net zoals kussens, gewassen of gereinigd worden. Katoenen dekbedden kunnen moeiteloos op hoge temperatuur in de wasmachine. Donzen dekbedden kunt u ook zelf reinigen, maar kunnen eveneens professioneel gereinigd worden. Omdat een donzen dekbed beter ventileert dan een synthetisch dekbed is de vervuiling van de huisstofmijt dan ook aanzienlijk beter. Ook dekbedden zijn met een NoMite certificering verkrijgbaar, waardoor hij niet vervuild kan raken door de huisstofmijt en wanneer iemand allergisch is voor dons toch onder dons kan slapen!

Matras

Een matras kunt u niet zomaar wassen. Toch verzamelen ze door de jaren heen vuil, wat voor allergieën en huidirritaties kan zorgen. Stofdeeltjes kunt u makkelijk verwijderen door uw matras een goede stofzuigbeurt te geven. Hierbij bevestigt u best een klein mondstukje op de steel, bij voorkeur het borsteltje en zet de stofzuiger niet op de hoogste stand anders beschadigt u uw toplaag.

Ventilatie en verluchting

Een goede hygiëne binnen de slaapkamer, wil ook zeggen dat uw dagelijks uw beddengoed en matras voldoende laat ventileren en luchten. Zet daarom dagelijks het raam even open.

Tijdens onze slaap transpireren we en dit zorgt ervoor dat de matras en het beddengoed vocht en warmte absorbeert. Door beddengoed en matras voldoende te laten luchten, blijven matras en beddengoed fris en vermijdt u dat bacteriën zich erin gaan nestelen.

Goed ventileren doet u met open raam. Liever één kwartier het raam open dan de hele dag een klein kiertje. Vochtige en slecht geventileerde slaapkamers kunnen gezondheidsklachten veroorzaken.

Is uw bed of matras toe aan vervanging? Kom langs in een van onze winkels! 

K&V Villars Blue Green_Sfeer K&V Villars Blue Green_Sfeer