Soorten matrassen: pocketvering en traagschuim

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en merken van matrassen. Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een nieuw matras? En welk soort matras past het beste bij u? In dit blog nemen wij pocketvering matrassen en traagschuim matrassen onder de loep.

Bij vrijwel alle matrassen bestaat de vulling uit meerdere lagen van verschillende materialen, zoals pocketvering en traagschuim. De gebruikte materialen, de dikte van de lagen en in welke volgorde de lagen liggen, bepalen hoe goed een matras ondersteunt, ventileert en hoe hij aanvoelt.

Pocketvering matras

Een pocketvering matras is opgebouwd uit metalen veren elk verpakt in een zakje, oftewel pocket. Een matraskern heeft honderden pocketveren. Soms zelfs meerdere lagen op elkaar. Doordat ze in individuele zakjes zitten, functioneren alle pocketveren afzonderlijk van elkaar.

Door te variëren in de dikte van het staaldraad, het aantal windingen en de hoogte van de veer kan de fabrikant comfortzones aanbrengen die bepaalde delen van het lichaam meer ondersteunen. Elke zone is afgestemd op een specifiek lichaamsonderdeel. Hierdoor wordt de wervelkolom in haar natuurlijke vorm ondersteund. Dit geldt ook voor de onderrug.

Traagschuim

Traagschuim is ook bekend als memory foam, geheugenschuim en visco-elastisch schuim. Traagschuim kan zich perfect aanpassen aan de contouren van uw lichaam, waardoor u geen drukpunten voelt. Vooral voor bedlegerige mensen is traagschuim daardoor heel prettig.

Hoe snel of langzaam traagschuim ’terugveert’ hangt af van de dikte van de wand van de luchtkamertjes in het schuim. Hoe dikker de wand, des te langer het duurt tot de lucht weer in het luchtkamertje is getrokken, en hoe trager het schuim dus reageert.

Een matras is nooit helemaal van traagschuim gemaakt. Vaak is het alleen de bovenlaag, omdat het matras anders te zacht is. Traagschuim neemt langzaam zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Een matras met traagschuim vormt zich naar het lichaam en is uitermate geschikt voor mensen met gevoelige spieren en gewrichten, dus voor eenieder die te maken heeft met reuma of artrose is dit druk verlagende matras vaak een beter advies.

De ideale matras

U weet nu wat de voordelen van pocketvering en traagschuim zijn, maar welke het lekkerst ligt en slaapt dat is voor iedereen verschillend. Daarom raden wij u aan om langs te komen in de winkel voor een goed advies.

Tips voor proefliggen

Dutch Dream heeft een aantal handige tips en adviezen voor als u een nieuwe matras gaat aanschaffen.

- Neem de maat op van uw huidige bed en kijk goed of er meer ruimte is om bijvoorbeeld van 160 breed naar 180 breed te gaan of van de lengte 200 naar 210.  Ons motto is namelijk: “U ligt langer ín uw bed dan dat u eromheen loopt”.

- Wees eerlijk naar de adviseur omtrent gezondheidsklachten, dan kunnen we daar rekening mee houden. Iemand met reuma of artrose hoort niet op een pocketveer matras te slapen!

- Liggen op de rug: wordt uw onderrug goed ondersteund?

- Liggen op de zij: zakken uw schouders comfortabel weg?

- Bewegen op het matras: gaat draaien makkelijk?

Laat u goed adviseren over een nieuw matras, u kan uzelf namelijk niet zien liggen en een correcte houding betekent meer dan: “dit ligt wel lekker”. Een slaapspecialist van Dutch Dream Slaapcomfort zal u altijd adviseren tijdens het uitzoeken van een matras om te kijken welk matras het meest geschikt is voor uw lichaam. Kom langs in de winkel en laat u informeren door een van onze collega’s!

shutterstock_336304280 shutterstock_336304280